close
loading

  

  Wszystkie kremy, masła, peelingi wykonane są z surowców z długą datą przydatności.  Najlepiej zużyć je w ciągu 6 miesięcy od otwarcia.

Podany termin ważności kosmetyku, równy jest terminowi przydatności najmniej trwałego komponentu. Nie oznacza to jednak, że produkt po tej dacie utraci swoje właściwości. Część olejów ma właściwości wydłużające trwałość  wrażliwszych składników. Dodatkowo produkty konserwowane są naturalnymi witaminami, ekstraktami, olejkami eterycznymi o właściwościach bakterio i grzybobójczych. Jeśli kosmetyk nie zmienił zapachu charakterystycznego dla jełczenia, można go stosować po upływie daty podanej na opakowaniu (nawet powyżej roku).

 

Kosmetyki wyrabiane są ręcznie, w małych ilościach. Ich kolor, zapach może się nieznacznie różnić , w zależności od dostaw surowców i wykonanej partii. Wszystkie są jednak najwyższej jakości, tak samo skuteczne i z zachowaniem identycznych receptur.

 

Wszystkie produkty o konsystencji musu/ptasiego mleczka (również peeling w chmurce)  należy przechowywać w temperaturze pokojowej . Można również w lodówce, co jest rekomendowane szczególnie w okresie letnim. Wysoka temperatura
powoduje topnienie maseł i zmianę konsystencji. Nie wpływa ona jednak na żadne dobroczynne walory produktów i można je nadal używać. Przechowywanie w lodówce wydłuży również trwałość wyrobu.

 

Kosmetyki Sielskiej Doliny są wolne od chemii, w tym również od chemicznych stabilizatorów. Dlatego niektóre kosmetyki tj. olejek do demakijażu, oleje do włosów czy sera do twarzy, wymagają wstrząśnięcia przed użyciem.


Musy nabieraj za pomocą szpatułki,aby rozkoszować się ich wyjątkową konsystencją . Zachowasz również higienę i trwałość produktu. Tak samo postępuj z savon noir czy peelingiem, unikając przedostania się wody do opakowania.
 

Mydła przechowywane suchym, chłodnym miejscu mogą być dobre do użycia nawet po kilku latach. Sielskie mydła wyrabiane są tak, aby w procesie ich zmydlania pewien procent olejów i maseł pozostał w swojej niezmienionej formie (niezmydlonej), nadając mydłom walorów odżywczych i nawilżających. Posiadają również naturalne olejki eteryczne. Mydełka takie mogą być zatem wrażliwsze i zaleca się je zużyć w ciągu 14 miesięcy.
 Niektóre mydła mogą posiadać mleczny nalot powstający w procesie tworzenia mydła. Jest to zjawisko naturalne, nie zmienia jakości mydła i spłukuje się przy pierwszym użyciu.
Mydełka możesz dzielić na mniejsze kawałki używając noża.